Krizoo Online
	
	
	

	
 
Du kan også følge oss på Facebook.


Marsvin

Ting å tenke på før du skaffer deg marsvin
Marsvinet, som kaninen, er et sosialt dyr og bør holdes i par eller grupper. Kjønnsmodne hanner kan ikke gå sammen, da de vil sloss og skade hverandre. Er hannene derimot kastrert kan de fint gå sammen med andre hanner, og hunner. Ønsker du å ha et par på en hunn og en hann, lønner det seg også og kastrere hannen for å unngå uønskede marsvinunger.

Marsvinet krever å bli stelt med daglig, og med en levetid på ca. 10 år i fangenskap er dette lurt å ta med i betraktningen før du går til anskaffelse av et marsvin; er du usikker på om marsvinet vil få en trygg fremtid, utsett anskaffelsen. Marsvin er et kosete og sosialt dyr, og passer fint for barn, men det er også viktig å huske at du som voksen allikevel må ta mye av ansvaret. To marsvin med alt nødvendig utstyr kommer på ca. 2500,- og oppover. Regn også med noen tusenlapper i året til bunnmateriale, fôr og eventuelle veterinærutgifter.

Bur
Marsvinet trives best inne, men trives godt dersom den får stå litt ute om sommeren. De har derimot ikke anlegg for vinterpels og kan ikke stå ute hele året. De trives godt i temperatur mellom 15-22 °C. Sørg for at buret ikke står utsatt for direkte sollys eller varmeovner. Gå til anskaffelse av bur som har god plass til hus de kan gjemme seg i og plass for å boltre seg på.

Fôr
En til to spiseskjeer med marsvinblanding eller pellets holder til et voksent individ. Det er også viktig at de har tilgang på friskt høy og vann hele tiden. Gi gjerne også frisk frukt, rå eller kokte poteter, og citrusfrukt ved siden av. Marsvinet klarer ikke å produsere C-vitaminer selv, og det beste er da å gi C-vitaminer igjennom maten, helst i pulverform. Noter at C-vitaminene forsvinner i kontakt med direkte sollys. Får ikke et marsvin tilstrekkelig med C-vitaminer, blir den syk og kan i verste fall dø. Sørg også for at marsvinet alltid har noe å gnage på, da de som kaninen har tenner som vokser kontinuerlig igjennom hele livet. Dersom tennene blir for lange, må de klippes hos en veterinær.

Renhold
Marsvin kan bli syke dersom buret er uhygenisk og flere marsvin bor for tett sammen. Det er viktig å fjerne fuktig bunnmateriale regelmessig, og fjerne alt av burstrø minst en gang i uken.

Stell
Et sunt og friskt marsvin har blank pels, og skinnende og blanke øyne. Langhårete marsvin må børstes gjevnlig for å unngå floker i pelsen, for disse lønner det seg også å bruke pellets som bunnmateriale da flis og lignende har lett for å tove seg fast i pelsen.

Har du mistanker om at et marsvin er sykt, ta kontakt med veterinær umiddelbart.

Lykke til!

Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Send oss en e-post eller ring for en hyggelig prat. Bla nedover for bilder av forskjellige typer marsvin som vi har hatt inne i vår butikk.

artikkelbilde
Rosette marsvin

artikkelbilde
Glatthåret marsvin

 
Krizoo AS Telefon: 33 33 85 57 Telefaks: 33 33 85 07 Epost: post@krizoo.no