Krizoo Online
	
	
	

	
 
Du kan også følge oss på Facebook.


Kanin


Ting å tenke på før du skaffer deg kanin
Kaninen er et kolonidyr, noe som vil si at i naturen lever kaninene tett oppå hverandre, men ikke sammen. Man kan derfor ha kun en kanin, men det er helst kun om man tilbringer mye tid med kaninen og lar den hoppe rundt i huset og være sosial om den ønsker det. En kanin skal ha muligheten til å hoppe inn i buret når den er «lei». Har man to kaniner eller fler kan de ha vært sitt bur eller ett sammen. Når man har fler kaniner bør man enten ha bare hunner, eller en hann og flere hunner, da hanner ofte går i kamp med hverandre. Kastrering lønner seg for både hanner og hunner for å unngå uønskede kaninunger, slik at hannen ikke jager hunnen(e) og slik at man fjerner risikoen for livmorskreft hos hunnen.

Dvergkaninen er den vanligste kaninen å ha som kjæledyr, men ta med i betrakning før du anskaffer deg det at de har en gjennomsnittlig levetid på 6-8 år. Er du usikker på om du kan garantere dyret en god fremtid, er det bedre å utsette anskaffelsen. Anskaffelse av to kaniner med alt nødvendig utstyr kommer fort på 2000-2500,- og i tillegg må du regne noen tusenlapper i året for fôr, burstrø, dyrlegebesøk, etc.

Bur
Kaninen kan trives like godt ute som inne. Men har du tenkt til å ha kaninen din ute hele året er det viktig at den står ute fra sommeren, slik at den venner seg gradvis til en kjøligere temperatur og får vinterpels. Varme over 27 °C tåler kaniner derimot dårlig, så pass på at de har et sted å gå for å få skygge. I et bur skal det være plass til et hus så de kan gjemme seg, og hoppe litt rundt. Høyde er like viktig som lengde når man ser etter bur til kanin, så gå gjerne for et bur som egentlig er beregnet for en chinchilla. Jo større, jo bedre.

Fôr
En kanins næringspyramide består av 80-85 % høy (timotei, IKKE alfalfa høy til voksne individer da det inneholder for mye calsium), 10-12 % friske og mørke bladgrønnsaker, og kun 2-3 % pellets. Veldig mange fôrer kaniner feil, og 80 % av sykdommene kaniner får skyldes feil fôring. Det beste fôret en kanin kan få er pellets o.l. hvor alt de trenger er presset sammen i én bit. Vi anbefaler Oxbow, et kvalitetsfôr som er anerkjent og anbefalt av veterinærer, som også er det samme fôret kaninene får hos oss. Kaniner må også ha tilgjengelig vann hele tiden. Gir man en kanin fôrblandinger o.l. vil de etterhvert i de aller fleste tilfeller utvikle tanntagge. En kanin skal heller ikke få godbiter som inneholder karbohydrater.

Renhold
I buret bør alt fuktig fjernes hver dag, mens alt av burstrø bør tømmes minst én gang i uken, samt at buret vaskes. Ofte bruker kaninen ett hjørne som «tisseplass»Â og da kan det være lurt å skaffe seg do for å gjøre jobben lettere.

Stell
Kaniner bør gres flere ganger i uken slik at det ikke samler seg opp masse hår i magesekken, da kaniner ikke fordøyer hår. Man kan gi f.eks. papayatabletter for å hjelpe til med nedbrytingen av hår, slik at kaninen ikke får forstoppelse. Om klørne ikke slipes ned nok, må de klippes med en negltang. Tennene til kaninen vokser 1-4 mm hver uke, så bruk gjerne kvister og grener fra trær ute til gnaging. Det anbefales også at kaninen er innom en veterinær minst en gang i året for å se hvordan det står til med tennene. 

Forøvrig, kontakt veterinær forløpende ved tegn på sykdom eller smerte.

Lykke til! 

Ønsker du mer informasjon eller har du kanskje noen spørsmål? Send oss gjerne en e-post eller ring oss for en hyggelig prat! Bla videre nedover for bilder av forskjellige kaniner som vi har hatt inne i vår butikk.

artikkelbilde
Løvhodeblanding

 
Krizoo AS Telefon: 33 33 85 57 Telefaks: 33 33 85 07 Epost: post@krizoo.no