Krizoo Online
	
	
	

	
 
Du kan også følge oss på Facebook.


Pinnedyrfakta

Medauroidea extradentata - Vietnamsk annan pinnedyr

M. extradentata er en ypperlig pinnedyr art for nybegynnere. De er lett håndterlige og noe robuste som voksne. Vær forsiktig med beina deres da de kan miste de. Disse vil vokse ut igjen ved hamskifte i et tidlig stadie, men helst er det jo å unngå det.

Utseende: Et fullvoksent pinnedyr av denne arten blir 10-12 cm, den har forholdsvis lange bein, korte følehorn, små tagger noen steder i tillegg til et par horn på hodet. Disse to hornene markerer at det er et hunnkjønn. Forbeina brukes svært aktivt til å føle seg fram. Fargen kan variere fra brun til grønn, men har fått inntrykk av at de først og fremst skal ha en frisk grønnfarge.

Alder: Disse kan bli mellom 1-1,5 år, som regel rundt 1 år.

Mat: Denne arten spiser helst blader av løvetann og bringebær om sommeren, da dette er lett tilgjengelig. Pass på at du ikke tar blader fra grøfter nær trafikkerte veger. Om vinteren kan du gi dem sitronmelisse. Det kan også lønne seg å fryse ned løvetann- og bringebærblader og gi utover vinteren så langt det rekker. Enkelte typer eføy er også mulig å gi, men vil anbefale å ikke gjøre det hvis du ikke er sikker på hvilke typer som er giftige og ikke. Typer med tjukke blader og/eller hvit kant rundt skal i alle fall ikke gies.

Daglig stell: Hver dag vil jeg anbefale å legge ved friske blader av typene nevnt ovenfor. Siden luftfuktigheten skal ligge på 60-70% er det best å spraye terrariet hver dag, og spray gjerne på bladene også. Hvis du føler for det, kan det være greit å sette inn en liten skål e.l. med vann med steiner i.

Terrariet: Terrariet bør være minst pinnens fullvoksne lengde i høyde x2. Utover det vil jeg anbefale ha et terrarie på minimum 30x20x30 LBH. Disse går fint med vanlig romtemperatur, bare passe på at luftfuktigheten ligger der den skal. Kan være lurt å kjøpe et hygrometer og ha i terrariet.

Innredning av terrariet: Som bunnsubtrat kan du bruke mose du finner ute. Det er greit å se etter at du ikke får med andre insekter, og du kan fryse ned mosen for å fjerne evt bakterier hvis du skulle føle dette nødvendig. Personlig har jeg aldri følt noe behov for det. Bark er ikke anbefalt å ha i bunnen. Du bør også ha et par pinner de kan klatre i, kan være lurt å ha de litt høyt da det er kjekt under hamskifte.

Formering: Disse pinnedyrene formerer seg ved partenogenese. Dette vil si at de legger egg uavhengig av en hann. Hvert pinnedyr legger omkring 600-1200 egg i løpet av sitt liv, der ca 50% av disse klekkes. Da kommer det nymfer på knappe 1 cm, disse er perfekte miniatyrer av de voksne. Etter ca 5 mnd er også disse kjønnsmodne og vil legge masse egg. NB: Før anskaffelse av disse pinnedyra vil jeg anbefale deg å finne noen som vil ta imot dine "etterkommere" da du kommer til å ha ganske mange. Vil tro de fleste dyrebutikker vil ta imot disse, ellers kan man spørre på forum o.l.

Lykke til!

artikkelbilde

 
Krizoo AS Telefon: 33 33 85 57 Telefaks: 33 33 85 07 Epost: post@krizoo.no