Krizoo Online
	
	
	

	
 
Du kan også følge oss på Facebook.


Hamster

Ting å tenke på før du anskaffer deg hamster
Et hamster trives best alene, og bør kun gå sammen med andre individer dersom det skal avles, og da kun mens hunnen er brunstig. Hamster er ikke et spesielt barnevennlig dyr, da barn ofte barn ønsker seg dyr som kan klappes og koses med, noe et hamster ikke er spesielt egnet til. De er nattaktive dyr, noe som må respekteres. Anskaffer man alikevell hamster til barn, er det de voksne som må ta hovedansvaret for dyrets velferd. Et hamster lever ca. 2-4 år. Kostnader vil variere etter valg av bur, men regn med hvertfall 1000,- for hamster inkludert alt nødvendig utstyr.

Bur
Et hamster er svært aktivt og trenger mye plass å bevege seg på, og trenger derfor et stort bur, gjerne med flere etasjer. Det er viktig med et lite hus hvor de kan få være i fred når de skal sove. Ha også tilgjengelig gnagemateriale i buret hele tiden, så hamsteret får slitt tennene sine.

Fôr
Hamsteret må ha tilgang på friskt vann hele tiden. Fôret kan kompenseres med friskt grønt som salat, agurk og tomat. Om sommeren kan de også få løvetann. Men vær oppmerksom på at hamsteret hamstrer maten sin, og derfor pass på friskt grønt sånn at det ikke blir liggende og råtne. Det er heller ikke nødvendig og fylle på med tørrfôr dersom hamsteret har noe liggende gjemt i redet sitt.

Renhold
Hamsteret er som regel ganske renslige, og vil bruke et avliggende av buret som toalett. Derfor, for å gjøre det lettere å holde buret rent kan man skaffe seg et toalett, og sette der hamsteret gjør fra seg. Buret ellers bør tømmes for bunnmateriale en til to ganger i uken. Har man derimot toalett, holder det med annenhver uke. Husk å rens toalettet gjevnlig slik at det ikke blir lukt og uhygienisk.

Stell
Et hamster krever veldig lite stell. For å kvitte seg med oljer i pelsen, kan det være greit å ha et sandbad i buret. Ha pinner og gjerne ruglete steiner i buret slik at hamsteret får slepet ned tenner og klør naturlig. Blir ikke dette gjort må det klippes hos en veterinær.

Et hamsters sykdomsforløp er veldig kort, og det kan bare gå noen få dager fra du har oppdaget det til hamsteret ligger dødt. Det er derfor ekstremt viktig å ta kontakt med veterinær med en gang du oppdager noe galt. Les godt på forhånd og bli kjent med de forskjellige symptomene på sykdommene et hamster kan få, slik at du er forberedt og vet hva du skal se etter.

Lykke til!

 
Krizoo AS Telefon: 33 33 85 57 Telefaks: 33 33 85 07 Epost: post@krizoo.no