Krizoo Online
	
	
	

	
 
Du kan også følge oss på Facebook.


Finkefugler

Ting å tenke på før du skaffer deg finkefugler
Finkefugler (f.eks. kanarifugler, sebrafinker, måkefinker og risfugler som er de vanligste artene som du finner i dyrebutikker) selges som voksne og er derfor ikke mulig å få tamme, og bør få leve og utfolde seg mest mulig som fugler gjør i naturen. Disse fuglene er derfor ikke egnet som kjæledyr for barn, men heller en eier som har glede av å betrakte fuglene i et tilnærmet naturlig miljø. For ungdom og voksne med genuin naturinteresse er dette en veldig spennende hobby. Det kan selvsagt være små barn i familier med slike fugler, men hovedansvaret må alltid overlates til en voksen. 

Finker trives vanligvis godt i fangenskap, men bør holdes parvis eller i flokker. Man kan for eksempel også parvis holde forskjellige arter i samme voliére. 

Bur
Finker bruker mye av tiden til å fly, og de trenger derfor stor plass å oppholde seg på. Voliérer og ekstra store bur med gode flygemuligheter er ideelt, gjerne tilknyttet en utendørs avdeling til sommerbruk. Sand er viktig for fordøyelsen og må derfor være tilgjengelig, enten i en skål eller som bunnmateriale. Ellers er finker glad i å bade og bør derfor alltid ha rent badevann tilgjengelig. 

Fôr
For fugler er det viktig med riktig og variert fôring. Finkefugler er aktive hele dagen og har derfor høy forbrenning, de småspiser gjevnt og trutt igjennom hele dagen og må aldri mangle mat og vann. En god frøblanding tilpasset arten(e) utgjør hovedfôret, i tillegg bør de få kraftfôr, mineraler og vitaminer, sistnevnte gjerne i form av mineralstener slik at de samtidig får slipt nebbene sine. 

Renhold
Buret bør rengjøres ukentlig, mens fôrkopper, vannbeholdere, etc. må skiftes og vaskes daglig. 

Stell
Fuglene er meget nøye med bading og fjærstell, i tillegg til at enkelte arter er veldig sosiale og hjelper hverandre med fjærstellet - spesielt på hodet hvor det er vanskelig å komme til. Nebb og klør slites som regel normalt og blir derfor sjeldent for lange, men hos enkelte arter vokser klørne fort, og skulle lange klør bli et problem må de klippes. Hold fuglen godt i et godt lys, slik at du ikke klipper nerven. Er du usikker, klipp klørne hos en veterinær.

Lykke til!

Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Send oss en e-post eller ring for en hyggelig prat. Bla videre ned for å se bilder av de forskjellige artene vi har hatt inne.

artikkelbilde
Gul kanari

artikkelbilde
Diamantfink

artikkelbilde
Zebrafink

 
Krizoo AS Telefon: 33 33 85 57 Telefaks: 33 33 85 07 Epost: post@krizoo.no