Dette forsøker hunden din å si

Mennesker og hunder er begge sosiale skapninger, men vi har ulike måter å kommunisere på. En hund sier mye uten en eneste lyd. Derfor forstår vi ikke alltid hva hunden tenker og forsøker å si, noe som kan skape misforståelser mellom hund og eier. I denne artikkelen skal vi se på noen vanlige typer adferd hunden utviser, som vi mennesker ofte overser eller mistolker. Artikkelen er ikke utfyllende på noen måte, men den kan kanskje lære deg noe nyttig og gjøre deg nysgjerrig på å finne ut mer om hva hunden din prøver å fortelle deg! Ved å forstå hundens signaler, kan du unngå misforståelser og knytte et enda tettere bånd til din beste venn.

Dempende signaler

En stor del av hundens språk går ut på å unngå konflikter eller hevde sine rettigheter. Disse signalene vises ekstra godt i møte med andre hunder, og neste gang dere møter en hund på tur, kan det være gøy og lærerikt å se etter hva slags signaler den gir.

Signaler som hunden gir for å unngå konflikter og skape ro, kaller vi dempende signaler. Noen eksempler på dempende signaler, kan være at hunden:

  • Slikker snute
  • Ser vekk, senker blikket, myser
  • Snur hodet, viser siden eller ryggen til
  • Strekker seg
  • Rister seg
  • Nyser
  • Gjesper
  • Har lav fart, står stille, setter seg, går vekk
  • Har bakoverlent kroppsholdning
  • Gjør seg liten
  • Løfter labben
  • Har lav haleføring
  • Har ørene bakover
  • Har lange munnviker
  • Snuser i bakken
  • Klør seg
  • Går i lekestilling med forbena ned og bakparten opp

Hunden til venstre viser sterke dempende signaler til den mer dominante hunden til høyre. Hunden til venstre gjør seg liten, har lange munnviker, lav hale og tilbaketrukket kroppsholdning.

Å forstå og bruke dempende signaler

Har du forsøkt å kalle inn hunden din med en streng stemme, og opplevd at hunden gikk sakte mot deg istedenfor å løpe? Du ble kanskje irritert og ropte enda strengere, noe som resulterte i at hunden gikk enda saktere, eller stoppet helt opp? Dette gjorde hunden for å vise at den ikke ville ha en konflikt med deg, og ikke for å trasse deg. Neste gang kan du prøve å kalle inn med vennlig stemme, vende kroppen fra hunden, og belønne når den kommer – da vil du se at hunden kommer raskere til deg!

På denne måten kan du bruke hundespråket selv til å kommunisere med hunden din. Når hunden hopper opp på deg neste gang, kan du snu siden eller ryggen til for å dempe oppførselen, eller du kan gjespe for å roe den hos veterinæren. Prøv, og se responsen du får!

Signalene alle i familien burde lære seg å forstå

Det er nyttig og noen ganger helt nødvendig å legge merke til de små signalene som hunden sender. Da blir du i stand til å se hva hunden føler, og kan hjelpe den ut av situasjoner før de eskalerer. Dempende signaler er noe alle i familien burde lære seg å forstå, også barna.

Her ser vi to ulike situasjoner. Den ene hunden gir tydelige signaler om at den er ukomfortabel. Hunden ser vekk, snur hodet bort, legger ørene bakover, og er anspent i kroppen.

Den andre hunden er komfortabel med situasjonen. Denne hunden ser og lener seg mot barnet, har avslappet kropp og ansiktsuttrykk, og bare nyter samværet.

Kommunikasjonen fra «jeg er ukomfortabel» til «jeg må forsvare meg»

Tenk at barnet ditt leker med familiens hund, og du ser at hunden enten gjesper, blunker eller slikker seg på nesen. Ville du avbrutt leken da? Antakelig ikke. Men allerede da har hunden gitt barnet dempende signaler – at den ikke er komfortabel med situasjonen.

Hunden sier at den er ukomfortabel ved å slikke seg på snuten.

I neste steg snur hunden hodet bort fra barnet. Ville du avbrutt leken da? Kanskje ikke.

Hunden viser at den er ukomfortabel ved å snu hodet vekk og legge ørene bakover.

Hunden forsøker med litt sterkere språk, den løfter på labben, snur seg eller går vekk fra barnet. Ville du avbrutt leken? Kanskje.

Dersom leken fortsetter, vil hunden nå legge ørene bakover, få en lav kroppsholdning og kanskje ta halen mellom bena. Her begynner man ofte å forstå at hunden ikke er komfortabel med leken, og avbryter den.

Om leken allikevel fortsetter, vil hunden legge seg ned på ryggen eller siden med bena opp. Dette er et veldig sterkt dempende signal fra hundens side, og blir ofte misforstått som underkastelse, eller at hunden vil koses på magen. Et barn som ikke kjenner disse signalene, vil fortsette leken.

Et barn bør som hovedregel aldri lene seg over en hund på denne måten, for i hundeverdenen er dette en svært dominerende handling. Denne hunden har allerede sagt fra på flere måter at den ikke er komfortabel, men barnet og foreldrene har ikke lest signalene hunden har gitt. Som en siste utvei for å komme seg vekk fra situasjonen, kan hunden bite.

Neste skritt er at hunden stivner i kroppen, og begynner å knurre. De fleste av oss mennesker forstår at knurring er et forvarsel til biting, og avbryter da leken.

Vi hører ofte om barn som blir bitt uten forvarsel – men vi har da ikke sett alle de forvarslene hunden har gitt oss i forkant.

Stige med tekst som iser hvordan en hunds kommunikasjon eskalerer

Det kan være nyttig å lære seg alle tegnene hunden gir i en slik situasjon. Her har vi laget en oversikt som du leser nedenfra og opp.

Dominante signaler

Dominante signaler brukes for å hevde rettigheter eller skremme vekk andre. Eksempler på dominante signaler kan være:

  • Foroverlent holdning
  • Stivner
  • Høy fart
  • Gjør seg stor
  • Går rett på
  • Høy hale
  • Ørene opp og fremover
  • Stirrende blikk
  • Korte munnviker
  • Knurrer
  • Viser tenner
  • Glefser/snapper
  • Utagerer
  • Legger hodet oppå skulderen til møtende hund

Dette er signaler du bør respektere og ikke straffe. Straff kan gjøre at hunden hopper over det signalet den blir straffet for (for eksempel knurring) og går rett til neste nivå (som for eksempel å bite).

Konfliktsituasjoner kan unngås

Hvis du for eksempel har en hund som vokter matskålen sin ved å knurre, kan du løse dette enkelt på en positiv måte. Finn frem noen godbiter som lukter skikkelig godt. Nærme deg hunden fra siden og uten øyenkontakt, og la den kjenne lukten av godbitene som er bedre enn maten den vokter. Kast en godbit inntil matskålen med en langsom bevegelse. Gå enda nærmere hunden, og gjenta øvelsen. Til slutt kan du gå helt frem til matskålen og legge godbiten oppi mens hunden spiser. Da oppnår du at hunden assosierer din tilnærmelse til matskålen med noe positivt, godt og trygt. (Forsøk aldri å ta fra hunden matskålen, da oppnår du akkurat det motsatte; «Det var det jeg visste, hun var ute etter maten min, neste gang skal jeg passe enda bedre på!»)

Vi mennesker har også en tendens til å forstyrre signalene som hunden sender. Et typisk eksempel på dette er når to hunder møtes med deres eiere. Du har sikkert opplevd at eieren til den hunden du møter, klapper hunden din på hodet mens den hilser på den andre hunden. Hunden din – som er opptatt av den andre hunden – oppfatter berøringen ovenfra som en dominant holdning fra den andre hunden, og kan endre sin adferd og gå i forsvar på grunn av dette. Når et menneske klapper en hund på hodet mens den hilser på en annen hund, kan det i verste fall føre til slåsskamp mellom hundene.

En stram line kan gi samme effekt, og spesielt dersom eieren trekker i båndet og forstyrrer kroppsspråket samtidig som hundene hilser. Det beste er derfor å la hundene hilse helt uten fysisk påvirkning fra eierne. Dersom hunden din må hilse på andre hunder når den er i bånd, er det fint å ha en line med litt god lengde på.

Logring

Visste du at logring kan bety flere ting? Man må lese hele hunden for å forstå akkurat hva det betyr, og se på tempoet på logringen, høyden på halen og også resten av kroppsspråket. Generelt kan man si at en hund som logrer med avslappet middels høy hale og gjerne hele bakenden sin, er glad – mens en hund som logrer med høy hale og stive, korte bevegelser er anspent. Når hunden logrer med lav hale eller med halen mellom bena, betyr det at hunden er usikker, redd eller underkaster seg.

En artig funfact: I Italia gjorde en nevroforsker og to veterinærer en studie som viste at når hunden har positive følelser i møte med noen, beveger halen seg mot høyre side av hunden, mens når de har negative følelser vil halen bevege seg mot venstre side av hunden. Det er det ikke alle som vet om!

Vi kunne skrevet mye om hundens språk, men håper denne artikkelen har gitt deg litt inspirasjon til å lære mer om kommunikasjon med hunden din 🙂

Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!