Dette bør du vite om katter og kulde

Katter er tropiske dyr

Katten kommer opprinnelig fra middelhavsområdet og Afrika, og de er med andre ord ikke skapt for minusgrader. Men, tenker du kanskje, katten min har jo så tykk pels! Det stemmer at (de fleste) katter har pels, men har du tenkt på at selv lang pels ikke nødvendigvis er så varm?

Ville du gått ute om vinteren i klær du bruker inne?

En ting er at en katt ikke har genetisk mulighet til å lage seg en pels som holder 10 minusgrader ute. En annen ting er katten din vil tilpasse pelstykkelsen sin til den temperaturen den oppholder seg mest i. Er den mest inne, vil pelsen holde kroppen perfekt temperert til 22 grader. Litt som når vi mennesker går med en tynn bukse og en lett genser når vi er inne. Dersom vi skulle gått med dunjakke inne hele vinteren, ville det blitt for varmt. Det samme prinsippet gjelder for kattepelsen. Å produsere en varm pels når den er mest inne, ville gjort katten ukomfortabelt varm. Når vi mennesker går ut i kulda, kan vi kle vi på oss mer klær. Katten kan ikke det, den går ut i «bukse og genser». Hverken du eller katten din vil være ute i 6-7 timer da. Å la katten gå ute i mange timer i kulda, er derfor ikke å anbefale.

De fleste katter synes det blir for kaldt å være ute når det nærmer seg 10 minus. Derfor kan det være fint å tilby katten en innedo, slik at den slipper å gå ut. Som hovedregel kan man gjerne slippe katten ut om der er kaldt, men pass på å slippe den inn igjen så snart den ønsker det. Dersom katten blir alene hjemme over mange timer, for eksempel mens du er borte på jobb, bør den få mulighet til å være inne.

Hvordan tilrettelegge for katten som vil ut om vinteren?

Veterinærer opplever ofte frostskader på ører, poter og hale på katter som er ute om vinteren – dette er kroppsdeler som er lite beskyttet mot kulde i utgangspunktet. Det er jo egentlig lett å tenke seg hvor fort tynne katteører kan bli gjennomkalde.

Hva som er for kaldt for katten din, varierer med rase, helse, alder, vind, luftfuktighet og hvor vant katten din er til kulde. Kattunger og eldre katter bør faktisk ikke være ute i kulda i det hele tatt. Katten kan tåle litt kulde dersom den er akklimatisert godt fra høsten av. Har den i tillegg et tørt og lunt tilholdssted på vinteren som den kan oppholde seg i når den ikke er inne, kan den unngå å få frostskader eller andre problemer som nedkjøling eller urinveisinfeksjon. I tilholdsstedet kan du legge inn halm eller høy i bunnen. Du kan for så vidt legge inn tepper også, men disse trekker til seg fukt og må derfor sjekkes og byttes ofte. Er det riktig kaldt, kan du montere en varmelampe også. Pass også på at katten har tilgang til vann som ikke fryser, og bruk skåler som ikke er laget av metall ute slik at katten ikke kan fryse fast tunga si.

Ved å montere en katteluke kan katten din komme og gå som den selv vil. Det finnes mange ulike varianter å velge mellom, blant annet katteluker med chipavlesing, som gjør at kun din katt kan bruke luken. Dette kan være en smart investering som sparer både deg og katten din for mye bekymring.

En annen ting å tenke på, er dette med veisalt. Veisalt er skadelig for kattepoter, og bør vaskes av potene når katten kommer inn. Du kan smøre inn tredeputene med potevoks for hunder for å beskytte potene litt bedre mot både kulde og veisalt. Da anbefaler vi å bruke en potevoks som funker godt men smaker vondt, slik at katten ikke slikker den av seg, for eksempel en potevoks som lukter tjære.

Fóring av katten om vinteren

Når det er kaldt, forbrenner katten mange kalorier i forsøket på å holde på kroppsvarmen, og den trenger derfor mat med mer kalorier når det er kaldt. Det er også fint å gi den ekstra fettsyrer, som tilskudd av Omega 3.

Sjekk katten din ofte

Om vinteren bør du se over katten din daglig for frostskader. Se på ører, snute, poter, haletipp og kjønnsorganer. Se etter tegn på om katten er nedkjølt, om den har stive muskler, den skjelver eller virker slapp. Dersom katten er kald, ta den inn og varm den sakte opp med tepper og håndklær. Dersom du oppdager en skade, så kontakt veterinær. Ikke forsøk å gni på katten for å få den varm, da dette virkelig kan forverre skaden på huden.

En kort huskeliste på tampen:

  • Pass på at katten kan komme inn igjen når den ønsker
  • Lag et tørt og lunt oppholdssted utendørs til katten
  • Tilby katten en innedo
  • Smør poter med potevoks når den skal ut, vask potene når katten kommer inn
  • Sjekk poter, snute, haletipp og ører for forfrysninger
  • Gi mat med ekstra kalorier på vinterstid

Da gjenstår det å ønske både deg og katten din en riktig fin vinterstid! Har du spørsmål angående katter og kulde, eller andre spørsmål om katt? Vi hjelper deg gjerne!

Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!