Hva bør du tenke på når du skal skaffe deg katt?

Tenker du på å skaffe deg katt? Da er det endel ting du bør ha tenkt gjennom på forhånd, og i denne artikkelen vil vi hjelpe deg litt på vei.

Har du tid?

En katt trenger, som ethvert kjæledyr, mye omsorg og oppmerksomhet. Det første spørsmålet du bør stille deg, er om du har nok tid til å ha katt. Katter oppfattes ofte som svært selvstendige, men er avhengige av omsorg og oppfølging i de 15-20 årene de lever. Den skal alltid ha tilgang til rent vann og mat, og kattetoalettet må rengjøres regelmessig. Katten skal aktiveres, pelsen må børstes, og huset må støvsuges for kattehår.

Lek er en viktig del av hverdagen til en katt, da den har jaktinstinkter som den trenger utløp for. Samvær og aktivisering skaper styrker også båndet mellom deg og katten, og er noe du bør ta deg tid til. Har du nok tid? Da er det bare å lese videre!

Er bostedet ditt godt egnet?

En katt foretrekker å gå ut og inn som den vil, og det er selvfølgelig enklest å få til dette dersom du bor i en enebolig i et rolig område. Bor du ved en trafikkert vei eller i en blokk, kan du vurdere en innekatt.

En naturlig adferd for katten er å kvesse klørne sine, så tenk på at den trenger flere steder inne hvor den kan gjøre dette. Det finnes heldigvis mange typer klore- og klatremøbler å velge mellom i dyrebutikken, slik at du kan finne et eller to som passer perfekt inn i ditt hjem.

Gjemmesteder og huler er noe en katt setter stor pris på. Den foretrekker å ligge litt i høyden og ha full oversikt over hjemmet, og gjerne også oversikt over det som skjer på utsiden. Et høyt klatremøbel med hule kan være en god løsning, gjerne plassert ved et vindu.

Hvordan velge rett katt?

Så, du har tid, og et egnet bosted. Da melder spørsmålet seg om hvordan du kan velge rett katt.

Skal du velge voksen katt eller kattunge?

Kattunger er søte og sjarmerende, og det er lett å falle for en kattunge. Kattungetiden byr på mange morsomme episoder, og du lærer å kjenne katten fra den er liten. Samtidig krever en kattunge at du er forberedt på å bruke mye tid og energi på den. Fordelene med å velge en voksen katt, er at de allerede har erfaringer fra tidligere hjem, og tilpasser seg ofte veldig raskt sin nye familie. De er renslige allerede, og kan være hjemme alene tidligere enn en kattunge kan. Personligheten til katten er det også enklere å si noe om når den er voksen.

Skal du velge rasekatt eller huskatt?

Den største fordelen med å kjøpe en renraset katt, er at du vet hva du kan forvente av kjæledyret. Man kan enklere forutse temperament og utseende, og en rasekatt passer også ofte bedre som innekatt. En annen fordel ved å kjøpe en rasekatt er at du vet hvor stor katten blir, hvor lang pelsen vil bli og om de kan utvikle rasespesifikke helseproblemer. Huskatten er en blandingskatt og har større variasjon i genene, men dette gjør også at den kan være mindre utsatt for arvelige eller rasespesifikke lidelser.

Skal du velge en innekatt eller en katt som går ut og inn som den vil?

Velger du en innekatt, krever det litt mer utstyr og mer aktivisering, da den ikke får utløp for sine behov på samme måte som en katt som er ute og opplever ting. Katter trenger et stimulerende miljø med gjemmesteder og klatremuligheter, og dette er spesielt viktig å tilrettelegge for en katt som bare bor inne. Dersom du har bestemt deg for en innekatt og er mye borte på dagtid, bør du kanskje vurdere å anskaffe deg to eller flere katter, slik at de kan holde hverandre med selskap.

Langhåret eller korthåret?

Mange synes at langhårede katter med stor, bustete pels er flott. Man bør imidlertid være klar over at en langhåret katt krever endel mer pelsstell enn en korthåret, og bør børstes hver dag for å unngå at pelsen floker seg. Dersom pelsen floker seg for mye, kan den bli klumpete inn mot huden til katten, og i verste fall lage skader på huden. Et tips er å tilvenne katten til børsten på et tidlig tidspunkt, og la det bli til en kosestund for dere begge.

Hannkatt eller hunnkatt?

Valg av kjønn spiller liten rolle, da de største forskjellene mellom kjønnene merkes tydeligst når katten er ukastrert. Dersom katten ikke skal avles på, anbefales det å kastrere den når den er rundt 4-6 måneder gammel. Ukastrerte hannkatter utvikler asosiale vaner som å slåss med andre katter og markere med illeluktende urin, og hunnkatter blir høylytte og urolig når de får løpetid. De kan også bli drektige fra de er veldig unge, så sørg for å kastrere tidlig nok for å unngå drektighet. De fleste omplasseringshjem kastrerer kattene sine før de gjør dem klar til adopsjon.

Hvor finner du katten du har bestemt deg for?

Et stort antall katter er hjemløse fordi det fødes flere katter enn det finnes hjem, og du har muligheten til å gi en katt en ny sjanse i livet. En omplasseringskatt kan du finne ved å kontakte en omplasseringsorganisasjon for katter, som ofte har både kattunger og voksne katter til omplassering. Dersom du ønsker deg en rasekatt, kan du finne en oppdretter på nettet, eller kontakte en rasekattklubb.

En kattunge kan først leveres til et nytt hjem når den er 12 uker gammel. Frem til det trenger den moren sin og søsken for å utvikles normalt mentalt. Du bør besøke katten i forkant for å være sikker på at den kommer fra et bra hjem. Spør oppdretteren om katten er undersøkt av veterinær, om den er vaksinert, behandlet mot innvollsorm og ID-merket. Finn ut av hva slags kattemat den spiser, slik at du kan fortsette med det samme fóret hjemme hos deg i begynnelsen.

Både ved anskaffelse av rasekatt og huskatt er det smart å signere en kjøpsavtale. En slik kan du enkelt finne på nettet og skrive ut selv dersom ikke selgeren har en.

Hva om du er allergisk?

Mange katter omplasseres pga allergi hos eier. Dette kan du rett og slett enkelt unngå ved å ta en allergitest før du anskaffer deg katt.

Hva gjør du med katten når du skal på ferie?

Tenk over hvordan du kan løse pass av katten når du skal på ferie. Det beste for katten kan være at den får bo hjemme mens noen gir den mat og stell. Katten bør ha sosial kontakt noen timer hver dag, bli stelt og sjekket for eventuelle skader. Du kan også vurdere å sette katten på et kattepensjonat, sjekk da gjerne med andre om deres erfaringer før du velger sted. Du vil kanskje ta katten med på ferie? Det går helt fint, bare du venner den til transportbur og å gå i kattesele på forhånd. Om du skal ha med katten på ferie til utlandet, er det strenge regler du må forholde deg til, og disse kan du sjekke ut på www.mattilsynet.no.

Forsikring

Tegn gjerne forsikring samme dag som du kjøper katten, slik at du er dekket fra første stund dersom du trenger det. Kanskje katten allerede er forsikret og du kan videreføre denne forsikringen?

Hvilke kostnader kan du regne med?

  • Pris for katten
  • Jevnlig vaksinering og ormebehandling
  • Kastrering
  • ID-merking
  • Kattemat og utstyr
  • Forsikring
  • Veterinærkostnader

Ting du trenger

Noen ting bør være på plass før du henter katten din. Dette kan være lurt å skaffe seg:

Da gjenstår det bare å glede seg til en tilværelse med en ny pelskledd venn. Har du spørsmål angående valg av katt, eller spørsmål om kattehold? Vi hjelper deg gjerne!

Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!