
Visste du at de fleste hunder trenger klær når det er kaldt ute, selv om de har tykk pels? Hunder, akkurat som mennesker, trenger nemlig beskyttelse når de skal ut i kulden. Det er flere grunner til dette, og en av dem er at de fleste hunderaser etter flere hundre år med avl ikke har beholdt de samme egenskapene som ville dyr har. En annen grunn er at hunder tilpasser pelsen sin etter den temperaturen de oppholder seg mest i – som i de fleste tilfeller tilsvarer en innetemperatur på 20-22 grader.
Derfor har vi laget en vinterguide for deg som er hundeeier.
Bruk hundeklær
Å kle på hunden din er ikke menneskeliggjøring av hunden din, det er å ta ansvar. Kuldeskader på hunder er faktisk ganske vanlig om vinteren. Enkelte områder er mer utsatt på hundens kropp, som ører, poter, haletipp, pung og brystvorter. Det er ikke alltid enkelt å dekke til alle disse områdene, men disse blir mindre utsatt om hunden holder seg generelt varm på kroppen, og er i bevegelse.
Hvor mye du bør kle på hunden din, kommer blant annet an på pelstype, alder, størrelse på hunden, hvor kaldt det er ute, hvor lenge hunden skal være ute, og hvor mye bevegelse hunden skal være i.

Noen hunder er mer utsatt i kulden enn andre, og trenger varmedekken, hundegenser eller hundeoverall selv om det ikke er så kaldt. Dette gjelder spesielt valper, eldre hunder, ammende tisper, raser uten underull, hunder med leddproblemer, og små raser. Disse hundene trenger ofte hjelp til å holde varmen allerede når temperaturen synker under null grader. Synker temperaturen under 10 minusgrader, bør en hund som regel få på seg klær uansett.
Pelsen er ofte tynnere på mageregionen enn på andre steder, og det kan være fornuftig å bruke klær som dekker mageregionen – spesielt på små raser som bærer magen ganske lavt over bakken.
Hannhunder er spesielt utsatt på pungen, da denne ikke har noe særlig pels og ofte kommer i kontakt med snøen. Tana ulldress fra Gresshoppa dekker pungen på hannhunder, og holder den beskyttet mot slitasje og kulde. Det er også mulig å smøre pungen med vannfri vaselin, men dette gir selvsagt ikke like god beskyttelse.

Snøballer i pelsen er det mange hundeeiere som kjenner til. Dette problemet kan du løse ved å ta på hunden klær som dekker nedover bena, en hundeoverall, eller ved å sette inn pelsen med minkoljespray. Minkoljesprayen gjør pelsen glattere, slik at snøen ikke fester seg så lett.
Bruk potesokker
Om hunden din har myk pels, kjenner du sikkert til isklumper i pelsen rundt og under potene. Dette er selvsagt plagsomt å gå med for hunden, og det kan hjelpe å klippe bort pelsen rundt og under potene med en potesaks, og å smøre potene under med labbefett, potevoks eller potesalve. Du kan også bruke potesokker for å unngå dette problemet helt.
Potene utsettes for kulde fra bakken hele tiden når hunden er ute, og hunden kan miste mye kroppsvarme gjennom potene sine. Ved å bruke potesokker kan du forhindre at potene blir veldig kalde, eller at tredeputer eller klør sprekker i kulden.
Potesokkene beskytter også mot veisalt, som tørker ut tredeputene. Når snøen smelter til sørpe av saltet, er det spesielt viktig å bruke potesokker, da saltsørpen kan trenge inn mellom tredeputene og gjøre stor skade.
Bruk også potesokker på skiturer og i skareføre, for å beskytte tredeputene mot rifter.
Bruk varme liggeunderlag
En hund som er i ro fryser lettere enn en hund i bevegelse, slik det er for oss mennesker. Ha med hundedekken og liggeunderlag, og en vannskål i sekken på tur, slik at hunden får det komfortabelt når dere har pause på turen. Det samme gjelder om hunden må vente litt i kald bil. For eksempel er ullmadrassene fra Canelana supre underlag å bruke om vinteren.
Unngå at hunden blir våt
En fuktig eller våt hund er svært utsatt for kuldeskader, så pass på at hunden er helt tørr før den går ut i kulden, og unngå at hunden plasker rundt i vann ute. Bruk gjerne en langline om du skal gå i nærheten av bekker eller vann om vinteren, slik at du kan stoppe hunden fra å hoppe uti og bli våt.
Vask poter og og tørk utstyr etter tur
Når du kommer hjem fra turen, bør du vaske og tørke potene, for å fjerne vann og salt. Skyll potene med lunkent vann og tørk godt innimellom tredeputene.

Til dette formålet kan du også benytte vaskeservietter som er laget spesielt til formålet. Heng opp dekken og potesokker til tørk for å minimere lukt som setter seg, slik at utstyret blir tørt og klart til neste tur – og varer lengre.
Klipp klørne oftere
Hundens klør slites mindre på snøunderlag enn på bar bakke, og derfor bør du klippe dem oftere. Klørne kan ofte bli sprø i kulden, så klipp dem når hunden er varm inne for å unngå at de sprekker opp ved klipping. Eldre hunder kan slite litt ekstra med sprukne klør om vinteren, og et tips er å smøre på en poteolje noen ganger i uken for å mykgjøre dem. Om du ikke ønsker å klippe klørne selv, hjelper vi deg gjerne med dette i våre butikker.
Kontakt veterinær ved mistanke om frostskade
Ikke gni eller massér på områder du mistenker er frostskadet, da det kan gjøre mer skade enn gagn. Om du mistenker frostskade, kontakt veterinær umiddelbart.
Huskeliste for hundeeieren om vinteren
Nyt vinteren sammen med din firbente venn, og sørg for at dere holder varmen begge to når dere er ute i kulden. Her følger en kort huskeliste for deg som hundeeier om vinteren:
- Bruk hundeklær
- Bruk potesokker
- Bruk varme liggeunderlag
- Unngå at hunden blir våt, bruk langline
- Vask potene etter tur
- Klipp klørne oftere
- Ikke gni på frostskader, kontakt veterinær ved mistanke
Med dette ønsker vi to- og firbeinte en herlig vinter med mange gode turer og opplevelser!
Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!